Ontstaan

Ontstaan Speel-o-theek Eemland

Stichting Speel-o-theek Eemland is opgericht in 1977 door een groep ouders van kinderen met een beperking. Zij waren gericht op zoek naar speelgoed voor hun kinderen. Omdat het kostbaar is om dit aan te schaffen hebben zij op deze manier dit speelgoed gezamenlijk gekocht en toegankelijker gemaakt voor een breder publiek. Het speelgoed en ander materiaal is zeer gevarieerd.

Deze inleiding duidt aan dat het in dit geval niet gaat om een gewone wijkvoorziening voor de kinderen in de buurt, maar een regiovoorziening voor Amersfoort en wijde omtrek. Het gaat hier over een speciale voorziening voor kinderen. Kinderen die extra aandacht, extra zorg en extra voorzieningen nodig hebben, omdat ze anders zijn dan hun buurmeisje, hun neefje, hun broertje of zusje. Kinderen voor wie spelen niet vanzelfsprekend is; hun ontwikkeling moet door spelen extra gestimuleerd worden. Hiervoor heeft de Speel-o-theek speciaal materiaal, aangepast aan hun behoeften. Sommige leners zijn in verstandelijk opzicht anders dan de kinderen in de buurt. Weer andere leners hebben een lichamelijke beperking waardoor ze zijn aangewezen op speciaal spel- en ontwikkelingsmateriaal.

Ook voor kinderen met een meervoudige handicap kan de Speel-o-theek materiaal aanbieden. Dankzij het enthousiasme van het team van vrijwilligers en een goed bestuurlijk plan, voorziet de Speel-o-theek al meer 40 jaar in een behoefte.

Waar we jaren geleden zijn begonnen als een Speel-o-theek voor voornamelijk kinderen met een beperking zijn we uitgegroeid tot een begrip in Amersfoort!

Voornamelijk ouders van jonge kinderen zijn erg bezig met duurzaamheid, en laten we dat nou juist hoog in het vaandel hebben. Goed, duurzaam speelgoed is vaak duur in aanschaf. Meestal is het speelgoed gericht op een bepaalde levens fase van het kind en verdwijnt het na kort gebruik op zolder. Wij vinden dat zonde! Niet alleen vanwege het geld, maar natuurlijk ook vanwege de gevolgen voor het milieu.

Ons assortiment is met ons mee gegroeid en zo hebben wij nu een groot assortiment speelgoed voor baby’s, peuters, kleuters en basisschoolkinderen. Ook hebben we een groot aantal bordspellen in ons bezit waar menig spelfanaat warm van wordt. We hebben altijd wel weer iets nieuws, iets wat goed past bij de leeftijd en aansluit bij de interesses van je kind. Klik hier om meer te lezen over ons assortiment.

Dankzij de Speel-o-theek kan je kind eerst nieuw speelgoed uitproberen, zodat er niet onnodig nieuw speelgoed word aangeschaft.

Een abonnement op onze Speel-o-theek is duurzaam, minimalistisch én goed voor je portemonnee!