Snoezelen

Wat is snoezelen?

Het woord snoezelen komt van "snuffelen en doezelen". "Snuffelen" is gericht op de beleving van: licht, geluid, geur, smaak en alles wat voelbaar is. Het is actief verkennen van alles wat de zintuigen registreren. "Doezelen" staat voor het gevoel van geborgenheid, je heerlijk kunnen overgeven aan een behaaglijk gevoel van rust en ontspannen zijn. De combinatie van deze twee elementen is "snoezelen".
Snoezelen is geschikt voor kinderen en volwassenen met een verstandelijke beperking en ouderen met dementie. Waar communicatie op de gebruikelijke wijze niet meer of zeer moeizaam is, kan het snoezelen een manier zijn om contact te maken en hun zintuigen te prikkelen. Door snoezelen kan een gevoel van herkenning ontstaan, uitdagen tot activiteit en heel belangrijk: snoezelen geeft ontspanning waardoor er op een andere manier contact ontstaat en er op een andere manier gecommuniceerd kan worden.

Snoezelmateriaal is duur in aanschaf: in het verleden heeft een aantal fondsen de speel-o-theek geholpen om het benodigde geld bij elkaar te krijgen. In 2021 wordt dit gedaan door handicapNL. Van hen krijgt de Speel-o-theek een groot bedrag om speelgoed voor kinderen/volwassenen met een beperking te kunnen kopen.

De Speel-o-theek heeft een aantal materialen om een snoezelhoek te maken: een projector met kleurbeelden, een vezellamp, cd's met rustgevende muziek, massagemateriaal, knuffels, aromatherapie door een geurmuis, een bubbelunit en een combinatiepaneel.

Daarnaast hebben wij nog heel veel ander snoezelmateriaal. Klik hier om ons snoezel materiaal te bewonderen.